Το γούρι μιας χρονιάς

Το 2017 ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την αναχώρηση του παίρνοντας μαζί του ότι άσχημα και λυπητερό μας συνέβη αλλά κρατώντας τις καλύτερες στιγμές που ζήσαμε σε αυτούς τους 12 μήνες, και το 2018 φτάνει φορτωμένο με καινούργιες ελπίδες για ένα έτος γεμάτο φαντασία, δημιουργικότητα και τρελά.

Τα γούρια κρύβουν μια ιστορία χρόνων για κάθε λαό και είναι γεμάτα συμβολισμούς κι ευχές για καλύτερη ζωή. Είναι ένα δώρο αγάπης για τους ξεχωριστούς ανθρώπους της ζωής μας, ενώ αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή και για επαγγελματικά κι άλλα δώρα, για αυτό το λόγο τις γιορτινές μέρες επιλέγουμε να προσφέρουμε γούρια και φυλαχτά για να τους ευχηθούμε υγεία, δύναμη και τύχη για τη νέα χρονιά που έρχεται. Ρόδι, πέταλο, κλειδί, καράβι, μάτι, δεκάρα, καμπάνα, σπίτι, άγγελοι και πολλά άλλα όμορφα στολίδια, κρεμασμένα από πολύχρωμες κορδέλες, θα δημιουργήσουν τα δώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που θα χαρίσουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Το καθένα όμως με τον δικό του συμβολισμό και σημασία:

Το Ρόδι

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση ο καρπός του ροδιού συμβολίζει τη γονιμότητα, την υγεία και την καλοτυχία. Για το λόγο αυτό, συνηθίζεται να σπάμε ρόδια στην πόρτα μας την Πρωτοχρονιά και συχνά στους γάμους οι νεόνυμφοι σπάνε ένα ρόδι πριν μπουν στο νέο τους σπίτι. Από το έθιμο του σπασίματος του ροδιού πηγάζει η λαϊκή έκφραση: «Έσπασε το ρόδι» που σημαίνει ότι έκανε καλό ξεκίνημα. Στον αντίποδα αυτής της έκφρασης βρίσκεται η «Θα σε φωνάξω να μου σπάσεις το ρόδι την Πρωτοχρονιά» την οποία λέμε κοροϊδευτικά σε κάποιον που θεωρούμε καντέμη.
 Για τους Αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε την αναγέννηση, τη ζωή και την αφθονία. Εκτός των άλλων, το ρόδι είναι το σύμβολο της ομορφιάς και μακροζωίας.

Πέταλο

Το πέταλο θεωρείται σύμβολο ευτυχίας και προφύλαξης από το κακό μάτι. Κατά την παράδοση πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα προς τα πάνω. Το πέταλο φέρνει γούρι, αρκεί να το βρει κανείς τυχαία και να έχει εφτά τρύπες: τέσσερις στο ένα μέρος και τρεις στο άλλο
Ο συμβολισμός του πέταλου είναι η δύναμη, η ευτυχία και η προφύλαξη από το κακό μάτι.  Με την ανακάλυψη του πετάλου τα άλογα είχαν καλύτερη στήριξη στα πόδια τους, που τους έδινε μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη στο όργωμα, με αποτέλεσμα την καλύτερη σοδειά. θεωρείται λοιπόν το σύμβολο της αφθονίας, της προόδου και της ευμάρειας. Γνωστή επίσης και η λαϊκή ρύση, "πάρε κανένα πέταλο καλού-κακού", σαν συμβουλή στους ανθρώπους που τους κυνηγάει  η κακή τύχη.

Καράβι

Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Παρότι είχε συνδεθεί με αποχωρισμούς λόγω των ναυτικών που έφευγαν μακριά, το καραβάκι δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.

Κλειδί

Στην Αρχαία Ελλάδα τα κλειδιά είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς αντιπροσώπευαν το κλειδί της ζωής, που ξεκλείδωνε την "πόρτα" από την οποία περνούσαν οι ευχές τους προς τους θεούς. Επίσης, για τους ερωτευμένους συμβολίζει το ξεκλείδωμα της καρδιάς των αγαπημένων τους. Γενικότερα το κλειδί θεωρείται καλότυχο, γιατί συμβολίζει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε τις πόρτες που θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία
Βέβαια στην σημερινή εποχή εκτός από τα κλασσικά γούρια διαλέγουμε και γούρια που είναι διαφορετικά από τα συνηθισμένα με μια δόση φαντασίας και δημιουργικότητας.

© 2017 Jewellery Design. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη ιστοσελίδας από ThreeSquares.