Σχεδιασμός 3D κοσμήματος

Ο σχεδιασμός ενός κοσμήματος είναι τέχνη ή επάγγελμα;

Αυτή η τέχνη έχει πάρει πολλές μορφές στο πέρασμα των αιώνων, από μια απλή ύφανση με χάντρες μέχρι εξελιγμένα μέταλλα. Η δημιουργία ενός κοσμήματος απαιτούσε έναν έμπειρο τεχνίτη οπού θα δημιουργούσε εξολοκλήρου το κόσμημα είτε απευθείας στο μέταλλο που συχνά χρησιμοποιούσε πολλές συνθέτες μεταλλουργικές τεχνικές είτε σε ένα κέρινο ομοίωμα.

Η δεκαετία το 2000 σημαδεύτηκε με την είσοδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην καρδιά της παραγωγής του κοσμήματος, δηλαδή στον σχεδιασμό και την παραγωγή του πρωτοτύπου κοσμήματος. Ο σχεδιασμός (design) και η παραγωγή του μοντέλου γίνεται πλέον με τρισδιάστατα (3D) προγράμματα σχεδιασμού.

Για να το δούμε και μια άλλη οπτική, τα τρισδιάστατα προγράμματα σχεδιασμού (3d design) δεν υποκαθιστούν καθόλου την δημιουργική δουλειά του ανθρωπίνου εγκέφαλου απλά δίνουν τη δυνατότητα στον σχεδιαστή να δει γρηγορά το δημιούργημα του με πολλές παραλλαγές. Όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου, δηλαδή την δημιουργία του μοντέλου, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αυτοματοποίηση της παραγωγής προσέδωσε στη διαδικασία πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ακρίβεια και ευελιξία, έτσι ώστε η οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία να υστερούν σημαντικά. Άλλωστε η μεγάλη αύξηση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων κάνει επιτακτική την εξοικονόμηση και του ελάχιστου βάρους. Ο έλεγχος της παραμικρής λεπτομέρειας που αποκτά κάποιος με αυτά τα προγράμματα του δίνει ακόμη ένα πλεονέκτημα.

Η λεπτομέρεια και η ακρίβεια που πετυχαίνετε με την παραγωγή του τρισδιάστατου μοντέλου πριν λίγα χρονιά θα απαιτούσε πολλές μέρες εργασίας ενός εμπείρου τεχνίτη. Σήμερα αρκούν μερικά κλικ στο ποντίκι ενός σχεδιαστή.

Ας μη ξεχνάμε, επίσης, ότι η τρισδιάστατη σχεδίαση δεν είναι «αυτόματη», και πάντα η «πρωτότυπη ιδέα» είναι ανθρώπινη!

© 2017 Jewellery Design. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Ανάπτυξη ιστοσελίδας από ThreeSquares.